Jag älskar att ta vara på allt som naturen har att erbjuda och fylla frysen med både bär, svamp, äpplen, rabarber m.m. Jag känner mig rik som ett troll när jag vet att frysen är full men det räcker inte riktigt för mig. Mycket vill ha mer… Då är det tur att det går att torka maten också. Det gör att jag kan bunkra ännu mer och det gör mig om möjligt ännu gladare. 

Torkade blåbär:
1 plåt
1 liter färska rensade blåbär

Gör så här:
Sprid ut blåbären på en klädd plåt eller i en svamptork. Låt dem ligga inomhus och lufttorka i några dagar. Rör om bland bären ca en gång om dagen för att de ska luftas bra.
Ställ sedan in plåten i ugnen i 50 grader tills blåbären torkat och blivit som russin i konsistensen. Torkningen tar några timmar. Exakt hur många timmar det tar beror på hur mycket vätska bären innehåller. Ta ut plåten ur ugnen och låt bären ligga och eftertorka några dagar till i rumstemperatur innan du häller upp och förvarar dem i glasburkar. Bäst håller de om de får stå mörkt och svalt.
Därefter är bären klara att avnjuta i müslin, på gröten eller bara som de är.