När du ska ut på längre utflykter kan det vara bra att packa ryggsäcken full med mat som håller länge och som inte väger så mycket. Då är torkad mat perfekt!
Det här receptet gjorde jag när jag skulle bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise, och aldrig har en tacogryta smakat så bra. Kanske berodde smaken till stor del på den fantastiska utsikt som jag kunde njuta av samtidigt som jag åt? Alla dina sinnen påverkar dina smaklökar och därför smakar mat som lagats utomhus oftast lite extra gott. 

Torkad tacogryta:
4-6 portioner
1000 g köttfärs (nöt eller vilt, ej fryst)
2 gula lökar
2 påsar tacokryddmix
300 g tomatpuré

Gör så här:
Hacka och stek löken i smör eller kokosolja tills den fått fin färg. Lägg den stekta löken åt sidan på ett fat. Stek köttfärsen hårt i smör eller kokosolja. Finfördela den så mycket som det går. Tillsätt löken, tacokryddorna och tomatpurén. Se till att koka bort eventuell vätska ur köttfärsen så gott det går. Då minskar du torktiden.
Bred ut köttfärsen på en klädd plåt. Ställ in plåten i ugnen i 50 grader i minst 24 timmar. Ha luckan lite på glänt för att släppa ut fukten men passa så att glipan inte blir så stor att all värme försvinner (sätt fast något t.ex. en trägaffel för att säkerställa att luckan inte slår igen). Rör om någon gång under torktiden. Köttfärsen torkas tills den blivit mörkbrun och är helt torr.
Förvara köttfärsen så torrt och lufttätt det går så håller den längre. Bästa förvaringen är om du vakuumpaketerar. 

Tillagning ute i naturen:
Lägg köttfärsen i ett kokkärl. Tillsätt 1-2 liter vatten (beroende på hur du vill ha grytan). Koka i några minuter tills köttfärsen mjuknat.
Avnjut grytan precis som den är eller servera tillsammans med grönsaker.