Sanningen om välling 

 


Välling är något som många småbarn har som grund i sin kost. Vissa barn får välling både till frukost, lunch, middag och innan läggdags. Välling är som en kär vän som många av oss ätit och fått råd om att äta under flera generationer, och då måste det ju innebära att det inte är farligt. Eller...? Vet du vad välling innehåller? Vet du hur det påverkar kroppen? Har du stannat upp och läst på förpackningen eller köper du den bara i god tro om att ”alla andra äter den ju och då måste det väl vara bra?”
Nu tänker jag klargöra vad en vanlig välling på marknaden innehåller och vad det har för inverkan på våra barn (och äldre, som får mycket välling på sina äldreboenden). Jag redogör för varje ämne i den ordning de kommer i på innehållsförteckningen.

Vatten:
Detta är största ingrediensen. Säger ganska mycket om hur mycket näring det egentligen är i den, även om vattnet i sig inte är dåligt.
Skummjölk:
Detta är mjölk där man tagit bort allt fett och därmed alla fettlösliga vitaminer. Skummjölken innehåller mjölkprotein som kan orsaka besvär i magen som t.ex. magknip och kolik. Detta kan ge sömnbesvär. Kanske inte det man önskar att ge sitt barn precis innan läggdags...
Vetemjöl:
Ett bra sätt att ge ditt barn tarmbesvär, humörsvängningar, sjukdomar och allmän ohälsa. Stärkelse:
Detta är en polysackarid vilket är en sockerart. Betyder om man översätter det ordagrant ”många socker”... Som vi alla vet gör socker oss pigga. Inget man vill ge innan sängdags med andra ord! Vegetabilisk olja:
Det borde väl vara bra...? Men denna olja är väldigt instabil, härsknar lätt och ger upphov till hjärt- och kärlsjukdomar.
Avsaltat vasslepulver:
Återigen mjölkprotein. Kan som sagt ge magbesvär.
Maltodextrin:
Ännu mera socker... Sockret höjer blodsockret (det gör även vetemjöl och stärkelse) samt bidrar till en rad andra besvär.
Mjölkfett:
Frågan här är varför man inte tillsätter ren mjölk från början istället för att dela upp det i fler beståndsdelar?
Mältat kornmjöl, durra, ris, hirs, majs:
Se stärkelse och vetemjöl.
Fullkornsmjöl (korn, råg, havre):
Det här måste ju bara bra eftersom det innehåller fibrer, kanske ni tänker, men faktum är att fullkorn förstör tarmen på samma sätt som vetemjöl. Om inte ännu värre.
Arom:
Står inte vilken arom, men varför ska den vara nödvändig?
Mineralämnen och vitaminer:
Bra saker som kommer sist på innehållsförteckningen. Dessa tillsätts för att de övriga ingredienserna är så dåliga och lakar ur vitaminer och mineraler. Om vällingen hade innehållit bra saker från början hade inget av detta behövt tillsättas.

Vill ni att era barn ska äta det här? Det hade inte jag velat! Jag menar inte att föräldrar som ger sina barn välling är dåliga föräldrar som vill skada sina barn. Det är självklart att ingen vill det! Alla föräldrar vill ge sina barn det bästa. Ingen vill ge dem mat som de blir sjuka av. Men tyvärr så finns det mycket okunskap, missvisande reklamer och gamla vanor. Vi ger till våra barn det vi själva åt utan att reflektera över det. Men nu när du fått lite mera fakta kanske du fått dig en tankeställare och kan tänka dig att utesluta  vällingen.

Vad ska jag ge mitt barn istället kanske du undrar? I första hand bröstmjölk eftersom det är den ultimata drycken för våra barn. Bröstmjölken innehåller allt de behöver. Det bästa är om du kan amma tills dess att barnet är två år gammalt. Om du inte har möjlighet till detta ger du ditt barn vanlig mat istället.

Tycker du att vällingen är en bra del av ”sömnrutinen” och vill behålla den finns det andra alternativ under kategorin barnmat i receptsamlingen som ger en större mättnad och inte leder till ovanstående problem och sjukdomstillstånd.

Ge ditt barn en bra start på livet! Uteslut vällingen!

/Emelie