Spett är en mycket uppskattad och enkel form buffémat. Det är enkelt att förbereda dagen/några dagar före servering och lätt att plocka på tallriken eller äta direkt i handen.
De här kycklingspetten är marinerade i en fräsch ört- och citron marinad och passar som bäst på våren och sommaren. 

Örtmarinerade kycklingspett:
1 kg kyckling
En näve färska eller 15 g frysta blandade kryddor
Skalet av en citron
Juicen av 1/2 citron
1 dl olivolja
Havssalt
Svartpeppar

Gör så här:
Hacka kryddorna och blanda dem med olivoljan i en bunke. Tillsätt citronskal och citronsaft. Skär kycklingen i bitar och lägg ner i marinaden. Låt kycklingen ligga i marinaden i minst en timme. Trä därefter kycklingen på spett.  Stek spetten i stekpanna i smör eller kokosolja tills kycklingen får fin färg och är genomstekt. Krydda dem med salt och peppar.
Det går också bra att tillaga spetten i ugnen. Lägg då spetten på en plåt. Krydda med salt och peppar och tillaga på 250 grader i ca 10 minuter (tills kycklingen är genomstekt).

Om du vill förbereda spetten några dagar före servering går det bra att frysa dem för att ta upp och värma på samma dag som de ska ätas.