Vill du lägga lite extra kärlek på matlagningen idag? Då kanske den här gratängen kan bli kvällens middag. Fyllig, kryddig och mustig i smaken och otroligt mättande. 

Pumpa gratäng:
4-6 portioner
1 stor butternut pumpa eller annan matpumpa
100 g smör eller 1 dl olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
800 g köttfärs
500 g krossade tomater

2 msk tomatpuré 
Kanel (ca en msk)

Cayennepeppar 
Havssalt
Svartpeppar 
En näve pumpakärnor

Gör så här:
Skala och skär pumpan i bitar. Koka degen mjuk i vatten. 
Skala och skär lök och vitlök fint. Stek gyllenbrun i stekpanna. Tillsätt köttfärsen och stek tills den fått färg. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, kanel, cayennepeppar, salt och peppar. Låt puttra en stund. 
Häll av vattnet från pumpan och mosa ihop med smöret/olivoljan med hjälp av en stavmixer eller stomp. Smaka av med salt och peppar. 
Varva pumpamoset med köttfärsen i en ugnsfast form. Avsluta med att lägga mos överst. Toppa med pumpakärnor. Skjuts in i ugnen i 225 grader i ca 30 minuter (tills moset får lite färg). 

Du sparar väl pumpakärnorna när du gröper ur pumpan?! Dessa går att göra goda snacks av! Se receptet under kategorin snacks.