Semlor, semlor, semlor! Ett fantastiskt bakverk som får den mörka vintern att bli lite ljusare. Den här semlan är dessutom nötfri och passar därför alldeles utmärkt för den som är nötallergiker.

Muffinssemla - Nötfri:
Ca 12 stycken
6 ägg
1 dl kokosmjölk
7 dl riven kokos (går att byta mot kokosmjöl, behövs inte lika stor mängd i så fall)
2 tsk kardemummakärnor (mortlas)
1/2 tsk havssalt (mortlat)
2 msk honung

2 tsk bakpulver
2-3 msk fiberhusk

Gör så här:
Mixa kokosen med en stavmixer eller i en matberedeare tills den blir som ett grovt mjöl. Blanda äggen med kokosmjöl, kokosmjölk, kardemumma, salt och honung. Rör ner bakpulvret. Rör sedan ner lite av fiberhusket i taget. Hur mycket fiberhusk du använder beror på hur degen känns och vilken typ av kokosmjöl du använder. Ju finare kokosmjölet är malt desto mindre fiberhusk behövs. Degen ska vara ganska lös.
Lägg muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 20-25 minuter. Semlorna ska få en aning färg. Låt semlorna svalna innan du tar på fyllningen.

När jag bakar brukar jag alltid välja att använda riven kokos och mixa till ett grövre mjöl istället för att köpa färdigt kokosmjöl. Förutom att detta givetvis är billigare än att köpa färdigt tycker jag också att det blir ett saftigare mjöl som bidrar till ett saftigare bakverk. Använder du köpt kokosmjöl behövs mindre mängd än om du mixar eget.

Vaniljgrädde:
Kokosgrädde (eller vanlig grädde om du äter mjölkprodukter)
Vaniljpulver

Eventuellt lite honung

Gör så här:
Låt gärna kokosgrädden stå i kylen en stund innan du ska använda den. Det gör att den blir lite tjockare i konsistensen. Jag brukar använda den övre delen av kokosgrädden som är lite hårdare när jag ska vispa den. Vispa upp grädden med vaniljpulver (till en dl grädde behövs ca 1 krm vaniljpulver). Kokosgrädden kommer inte att bli fluffig som vanlig grädde så du behöver inte vispa den så länge. Vill du förhöja smaken ytterligare kan du vispa ner lite honung. 

Sätt ihop semlan genom att skära av ett lock på semlan. Fyll den med grädden och lite bär och sätt tillbaka locket.