Vår matfilosofi


Mat för oss är inte bara energi. Mat är den viktigaste byggstenen för en frisk och välmående kropp!
Mat är också något vi ska njuta av tillsammans med våra nära och kära. På så sätt är det också en viktig byggsten för vårt sociala liv.

Boven till de allra vanligaste sjukdomarna idag är den nya onaturliga maten. Produkter som spannmål (vete, råg, korn, havre, majs), baljväxter (bönor, linser, ärtor), mjölk, socker, lightprodukter och andra konstgjorda livsmedel är våra kroppar inte anpassade för. Detta skapar inflammationer vilket i sin tur är grunden till alla livsstilssjukdomar. Livsstilssjukdomar, eller snarare fellevnadssjukdomar, innefattar exempelvis hjärt- och kärlsjukdom, cancer, crohns, IBS, diabetes, fetma, astma och andra allergier.
Är det kanske dags att ta ett steg tillbaka och börja reflektera över din egen situation? Hur bra kan du egentligen må och hur når du din fulla potential?!

Vi förespråkar istället en kost som gör dig stark, pigg och frisk: Stenålderskost!
Att äta stenålderskost innebär att man minimerar alla artfrämmande ämnen (som ovan) och istället baserar sin kost på naturliga livsmedel som kött, fisk, fågel, ägg, skaldjur, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär och nötter. I hundratusentals år har vi människor klarat oss utan socker, spannmål och tillsatser. Märkligt nog har många idag en tro att vi rentav måste få i oss spannmål för vår överlevnads skull. Vi använder spannmål och kemikalier som stapelvaror samtidigt som vi som befolkning mår allt sämre och sämre. Genom att äta den mat vi är designade för kan vi minimera sjukdomarna och må bättre!

Vi tror också på att äta mat som har minimal påverkan på vår omvärld. Därför väljer vi att äta ekologiskt och närproducerat så långt det är möjligt. Att välja ekologiskt gör att du inte bara bidrar till ditt eget välmående, utan även jordens. Ekologisk odling och djurhållning innebär exempelvis att djurens föda i huvudsak produceras på den egna gården och att kemikaliebekämpningen försvinner. På så sätt slipper du få i dig bekämpningsmedel och gifter som i annat fall används vid produktionen. Du bidrar till att djuren mår bra och att de får bra och naturliga förhållanden. Du bidrar även till miljön genom att minska utnyttjandet av jordens resurser och här kan du dessutom göra mer genom att så ofta det går välja närproducerad mat och därigenom minska behovet av transporter som belastar både miljön och djuret negativt.

Ett djur som mått bra och som fått leva så nära sin naturliga miljö som möjligt kommer givetvis att ge dig mer näring än ett djur som mått dåligt hela sitt liv. Bidra till en bättre värld. Välj ekologiskt! Kan du inte göra det varje dag så försök i alla fall att göra det så ofta du kan. De extra kronorna kan vara värda mycket!

Att äta bra och naturlig mat innebär inte att man fokuserar på att ta bort saker. Det handlar om att berika livet! Du väljer att äta god mat baserad på fantastiska råvaror som dessutom gör dig gott. När du väl har fått smak för naturlig bra mat kommer du lära dig att uppskatta andra smaker. Det du "unnade dig" innan kommer du att se som smaklöst, färglöst och meningslöst.

Välj långsiktig hälsa framför kortsiktig sockerkick! Ät och njut! 

IBalans_Matfilosofi.jpg