Äkta husman! Roligt att säga, gott att äta! Passar både vuxna och småbarn.

Lapskojs:
4 vuxenportioner eller omkring 20 barnportioner till en 1 åring
800 g högrev, bringa eller bog
1 morot
1 lök
500 g sötpotatis
200 g morötter
2 lagerblad
300 g smör eller 2 dl olivolja
(Havssalt)
Svartpeppar

Gör så här:
Lägg köttet i en gryta. Fyll på med vatten i grytan tills vattnet täcker köttbiten. Skala och hacka löken och moroten grovt och lägg ner i grytan med köttet. Krydda eventuellt med salt och peppar. Är det ett mindre barn du lagar maten till är du försiktig med saltet. Koka köttet och grönsakerna i ca 2 timmar eller tills det når en temperatur på 75 grader. Köttet ska bara småputtra, inte koka. Du behöver inte röra i grytan. Köttet sköter sig själv.
Skala och skär sötpotatisen och morötterna i bitar. Koka tills de mjuknar tillsammans med lagerbladen. Häll av vattnet och lyft ur lagerbladen.
Lyft ur köttet ur grytan och skär det i små bitar. Lägg ner köttet i kastrullen med morötter och sötpotatis. Om du vill kan du även fiska upp morotsbitarna och löken från buljongen och lägga i samma kastrull som det andra. Du kan också hälla i en liten del av buljongen för att få lite med smak. Mosa ihop allt med smöret/olivoljan med hjälp av en stomp eller elvisp. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Vill du ha en finare konsistens mixar du lapskojsen med en stavmixer. 
Buljongen som blev kvar när du kokade köttet silar du av och sparar tills nästa gång du ska göra långkok eller grytor. Det går jättebra att frysa in den. Du kan också låta ditt barn dricka buljongen istället för välling. 

Som du ser på portionsstorleken räcker denna mängd till extremt många portioner för de allra minsta. Vill du inte göra hela satsen som barnmat går det jättebra att servera den till övriga familjemedlemmar.

Alla mina recept på barnmat är ungefärligt angivna i portionsstorlek. Hur stor den egentliga portionen blir varieras med ditt barns aptit den aktuella dagen.