Äkta husman när den är som bäst!

Fläsklägg med pumpa- och kålrotsmos:
1,4 kg fläsklägg
ca 1 liter buljong (så det täcker köttet)
1 liten eller 1/2 stor kålrot
1/4 matpumpa (stor)
150g smör (går att byta ut mot 1 dl olivolja)
Havssalt
Svartpeppar
Cayennepeppar 

Gör så här:
Lägg köttet i en gjutjärnsgryta och häll över buljongen. Ställ in i ugnen i 100-125 grader i 6-10 timmar eller tillaga på låg temperatur i en slow cooker i 8-10 timmar (hög temperatur tar ca 6 timmar). Köttet är klart när det faller isär. 
Skala och skär kålrot och pumpa i bitar. Koka bitarna mjuka i vatten. Häll av vattnet, tillsätt smöret och lite av buljongen från köttgrytan. Mixa ihop till ett mos med stavmixer eller mosa ihop med en stomp. Krydda moset med salt, svartpeppar och cayennepeppar. Servera fläsklägget med moset.

Du sparar väl pumpakärnorna när du gröper ur pumpan?! Dessa går att göra goda snacks av! Se receptet under kategorin snacks.