Att välja de grönsaker som det är säsong för brukar vara bättre både för plånboken och hälsan. Eftersom det är rätt tid på året för skörden är det också lättare att få tag på närproducerat som innehåller mer näring och mindre gifter. Då förhållandena för produktionen är som mest gynnsamma och det går att producera mer brukar det också innebära att priset blir lägre. Handla därför efter säsong och välj närproducerat!

Biffar med ugnsrostade grönsaker och basilikasmör:
4 portioner
800 g köttfärs
10 soltorkade tomater (kan uteslutas)
En välfylld plåt med grönsaker (t.ex. lök, morot, rödbetor, vitkål, paprika, zucchini, aubergine)
150 g smör (gärna rumsvarmt)
Ca 20 g fryst eller färsk hackad basilika
Havssalt
Svartpeppar

Gör så här:
Hacka grönsakerna grovt och sprid ut på en klädd plåt. Lägg på några klickar smör eller kokosolja, krydda med salt och peppar och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 30 minuter.
Under tiden som grönsakerna står i ugnen kan du göra kryddsmöret: Mosa ihop smöret med basilikan och en nypa havssalt. Ta hjälp av en gaffel eller en elvisp.
Hacka de soltorkade tomaterna och blanda med köttfärsen. Forma till biffar och stek tills de får fin färg i smör eller kokosolja. Krydda med salt och peppar.
Servera grönsakerna, biffarna och basilikasmöret tillsammans.